Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Προγράμματα και Δράσεις 2012-2013

Το σχολείο:

 • Υλοποίησε με επιτυχία το περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Χειροποίητα Παραδοσιακά Προϊόντα και Καλλιέργειες του Αιγαίου», όπου οι μαθητές γνώρισαν παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους μέσα από προβολές και επισκέψεις σε χώρους παρασκευής και πώλησης. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Τήνο.

 • Υλοποίησε με επιτυχία το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» στα πλαίσια του οποίου οι μαθητές δημιούργησαν θεατρική ομάδα, επέλεξαν και δραματοποίησαν θεατρικό έργο, πραγματοποίησαν εξωτερικά γυρίσματα και υλοποίησαν κατασκευές.

 • Υλοποίησε με επιτυχία το πολιτιστικό πρόγραμμα με γενικό θέμα: «Σχολική Εφημερίδα», στα πλαίσια του οποίου εκδόθηκαν τέσσερα φύλλα της εφημερίδας «Ατσίδας» που διακινήθηκαν έντυπα στο σχολείο και ηλεκτρονικά στην σχολική κοινότητα των Κυκλάδων, τα τοπικά μέσα επικοινωνίας και σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα.

 • Υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Κυκλοφοριακή Αγωγή», όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, συνειδητοποίησαν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων και έμαθαν να παίρνουν κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

 • Ενημέρωνε συνεχώς τον ιστότοπο του www.atsida.gr, με τα νέα και τις δράσεις του.

 • Πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι με κατασκευές των μαθητών στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, στα πλαίσια εκδήλωσης του Εσπερινού Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου Σύρου με στόχο την ενίσχυση του μαθητικού ταμείου.

 • Πραγματοποιήθηκαν δύο (2) ημέρες δημιουργικής απασχόλησης στα πλαίσια των οποίων κατασκευάστηκαν ημερολόγια.

 • Πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις:

στο Νεώριο Σύρου
στο στο πλοίο της Greenpeace: «Arctic Sunrise».
στο συνεργείο αυτοκινήτων της εταιρίας "Γιωργάκης - Σύρος Α.Ε.".
στα Γ.Α.Κ - Αρχεία Νομού Κυκλάδων
στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου
στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου Σύρου-Ερμούπολης
στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης
στα γραφεία της εφημερίδας: «Ο Λόγος των Κυκλάδων»

στη μονή της Αγίας Πελαγίας
στο Χωρίο Φαλατάδο
στο Σπίτι του Σκίτσου
στο Εξωμβούργο
στο χωριό Βολάξ
στο Λαογραφικό μουσείο του βολάξ
στο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής του κυρίου Αντώνη
στο μουσείο μαρμαρογλυπτικής
στα σοκάκια του Πύργου
στο μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών
στο Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά
στην Παναγία
στο Αρχαιολογικό Μουσείο
στο πρατήριο της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών και
στη Χώρα της Τήνου

 • και παρακολουθήσαμε:

μάζεμα αγκινάρας και
βιωματικό εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής

 • Το σχολείο μας συμμετείχε στον 6ο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων και κατέλαβε την 9η θέση στην κατηγορία Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

 • Το σχολείο μας συμμετέχει στο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σκίτσου με τίτλο  «Η χρήση του δρόμου…είναι στο χέρι σου – Αύριο εγώ θα οδηγώ» της EDUCARTOON, με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

 • Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το 1ο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Σύρου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας 2013 με παρουσίαση από μαθητές εργασίας τους με θέμα: "Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες" στην αίθουσα των πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος.

 • Συμμετείχε στη δράση: "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση", στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης "Θεσμός Αριστείας και Ανάδειξης Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" με την κατασκευή του ποδηλατοκάρτ.

 • Έλαβε μέρος στο τουρνουά πινγκ-πονγκ που συνδιοργανώθηκε στο σχολικό συγκρότημα από το ΓΕΛ Σύρου, το ΕΠΑΛ Σύρου και το σχολείο μας καταλαμβάνοντας την πρώτη (1η) θέση στις γυναίκες.

 • Πραγματοποιήθηκε ψήσιμο και γιορτή την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στο χώρο του σχολείου από κοινού με το ΕΕΕΕΚ Ερμούπολης.

 • Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Κόκκινα στο χωριό του Φοίνικα κατά τη διάρκεια του περιπάτου στο ομώνυμο χωριό.


Οι μαθητές μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατάλαβαν ότι έχουν δυνατότητες να κάνουν μόνοι τους εργασίες που τους αναθέτουν, στις οποίες βρίσκουν εφαρμογή αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο.
Συναγωνίστηκαν – συνεργάστηκαν υπό ίσους όρους με μαθητές της ηλικίας τους, που φοιτούν σε άλλα σχολεία του νησιού και κατάλαβαν ότι έχουν δεξιότητες και ταλέντα ισοδύναμα ή και καλύτερα από κάποιους συνομηλίκους τους σε τυπικά σχολεία.
Λειτούργησαν στην πλειονότητά τους με ομαδικότητα συνεργαζόμενοι, ώστε να συνδυάσουν τις γνώσεις που ο καθένας απέκτησε μέσα στο σχολείο, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τους.
Απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση από τη στιγμή που τελικά κατάφεραν να υλοποιήσουν με επιτυχία, ό,τι τους ανατέθηκε.
Δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με περιβάλλοντα και ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ από κοντά και να βελτιώσουν την κοινωνική τους συμπεριφορά.