Ταξιδεύουμε 2256 έτη πίσω στο χρόνο και ζούμε ξανά ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία των Επιστήμων!
Το σχολείο μας συμμετείχε με επιτυχία στην Πανελλήνια Εκπαιδευτική Δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024» την οποία διοργάνωσε τη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 (ημέρα της Εαρινής Ισημερίας για το έτος 2024) η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών.
Για την καλύτερη κατανόηση του πειράματος, οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης αρχικά παρουσίασαν στους μαθητές τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με τη βοήθεια μίας παρουσίασης και ενός βίντεο και έγινε η σύνδεση του με έννοιες:
• των Μαθηματικών (εφαπτομένη γωνίας, παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μια άλλη ευθείας, επίλυση εξίσωσης),
• της Φυσικής (ακτίνες του ήλιου, σφαιρικότητα Γης) και
• της Γεωγραφίας (Γεωγραφικές συντεταγμένες).
Κατόπιν στις 12:26 το μεσημέρι, οι μαθητές χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία (μια μεταλλική ράβδο, μοιρογνωμόνιο και μετροταινία) και έχοντας αναζητήσει την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό, κατάφεραν, όπως ο Ερατοσθένης, να υπολογίσουν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης με ικανοποιητική απόκλιση 2,33%. Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους, τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης! Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστο συστατικού μέσου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές αποκαλυπτικές δραστηριότητες.
Φωτογραφίες στην αυλή του σχολείου: Μετρώντας την περίμετρο της Γης - 2022-2023
Για να δείτε τα βήματα του Πειράματος σε μορφή pdf πατείστε εδώ.
Ανοίξτε την παρουσίαση σε μορφή pdf: Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ή Πένταθλος
Δείτε το βίντεο
Σχετικά άρθρα: Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας, Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας 2022-2023, Το πείραμα του Ερατοσθένη (παρουσίαση)
Ακούτα Σουλτάνα εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ03