Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας 2022-2023

Μία δραστηριότητα ανακαλυπτικής μάθησης ηλικίας 2254 ετών

Το σχολείο μας διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη», την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, κατά την εαρινή ισημερία. Η δράση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αρχικά παρουσιάσθηκαν στους μαθητές τα ιστορικά στοιχεία του πειράματος με τη βοήθεια της παρουσίασης «Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ή Πένταθλος» του ΕΚΦΕ Σερρών και του βίντεο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» της ΠΑΝΕΚΦΕ.

Έπειτα οι μαθητές μας βγήκαν στην αυλή του σχολείου και με τη χρήση απλών μέσων, όπως μία μεζούρα μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και κατέληξαν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά είναι πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.254 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη κινητοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών του σχολείου για συμμετοχή στην ερευνητική δράση και τη βιωματική προσέγγιση της γνώσης, ανέδειξε τη σπουδαιότητα των μετρήσεων και των υπολογισμών και διασύνδεσε τη μαθηματική γνώση και με άλλες θετικές επιστήμες, όπως για τη Γεωγραφία, τη Φυσική και την Πληροφορική.

Φωτογραφίες στην αυλή του σχολείου: Μετρώντας την περίμετρο της Γης - 2022-2023

Ανοίξτε την παρουσίαση σε μορφή pdf: Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ή Πένταθλος

Δείτε το βίντεο

Ακούτα Σουλτανα, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ03