Γεννήθηκε από την έμφυτη ανάγκη της αλλαγής προσωπικότητας και σε κάθε περίπτωση είχε να κάνει με την κάλυψη της ταυτότητας ενός ατόμου και της προβολής προς τα έξω κάποιου άλλου.
Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων και στις άκρες των ηπείρων. Δεν υπάρχει πολιτισμός, από εκείνον των Μάγια μέχρι του σύγχρονου της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου, που δεν έχει χρησιμοποιήσει μάσκες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για την κοινωνική ανθρωπολογία, τη λαογραφία και τη θρησκειολογία, η μάσκα αποτελεί ένα παμπάλαιο αντικείμενο μελέτης και για την τέχνη, μια ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης.
Οι μάσκες πιστεύεται πως υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα είναι τόσο παλιές όσο είναι και ο άνθρωπος. Φαίνεται να γεννήθηκε από την ανάγκη αλλαγής προσωπικότητας και προβολής κάποιου άλλου προσωπείου και χαρακτήρα πιθανότατα. Ετυμολογικά η λέξη μάσκα προέρχεται από το λατινικό masca, το οποίο σημαίνει προσωπίδα. Ενώ, ο λεγόμενος μασκαράς είναι ο προσωπιδοφόρος, ο μεταμφιεσμένος της αποκριάς ενώ μεταφορικά σημαίνει απατεώνας ή κακοήθης.
Στην προσπάθειά μας να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στη μοναδική τέχνη του θεάτρου προχωρήσαμε στην κατασκευή θεατρικής μάσκας με υλικά έτοιμα καλούπια πάνω στα οποία χτίσαμε με γυψόγαζες . Η δουλειά και η επιμονή των παιδιών έφερε μια πρώτη καλή εικόνα. Για να δούμε πως μπορούμε να επεξεργαστούμε τις κατασκευές δίνοντάς τους μορφές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους.
Κοντογιάννη Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ88.01