Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Δ1 και Δ2 επισκέφθηκαν το ναυπηγεία του Νεωρίου στα πλαίσια του μαθήματος του ΣΕΠ και με τη συνοδεία των καθηγητριών κ. Λ. Πασχαλίδου και κ. Κ. Γιαννίρη.
Ο ναυπηγός και υπεύθυνος για θέματα ασφάλειας κ. Γρηγόρης Μπίλιος, αφού μας υποδέχτηκε στην πύλη, μας έδωσε βασικές πληροφορίες για τη σημασία και την ιστορία του ναυπηγείου της Σύρου και μας εξήγησε τις βασικές εργασίες που γίνονται στο χώρο. Στη συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους του ναυπηγείου (μηχανουργείο, δεξαμενές, ανοιχτούς χώρους όπου συντελούνταν διάφορες εργασίες). Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους γερανούς και τις δεξαμενές από κοντά. Όταν μπαίνεις σε ένα εργασιακό χώρο στις 12 το μεσημέρι, εντυπωσιάζεσαι από τον καταμερισμό των εργασιών και τη συντονισμένη δουλειά πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα (αν και απ΄ ό,τι μάθαμε, το ναυπηγεία δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, όλο τον χρόνο). Παράλληλα, εντυπωσιάζεσαι από τα μεγάλα μεγέθη… οι δεξαμενές έχουν 220 μέτρα μήκος, το πλοίο που έχει πλαγιοδετήσει έχει 300 μέτρα μήκος! Τα ελάσματα που βλέπουμε να σηκώνουν οι γερανοί φαντάζουν είναι κι αυτά τεράστια.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα γραφεία της εταιρείας και υποβάλλαμε στον ξεναγό μας κ. Γρηγόρη περισσότερες ερωτήσεις που είχαμε προετοιμάσει στο μάθημα του ΣΕΠ. Εκεί συναντήσαμε και τον κ. Αντώνη Χατζαντώνη, εκπρόσωπο των εργαζομένων του ναυπηγείου, ο οποίος μας μίλησε για τις ειδικότητες των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας, τους μισθούς και για τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ναυπηγείο της Σύρου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα μεγάλο εργατικό ατύχημα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι στον τομέα του μηχανουργείου το ναυπηγείο της Σύρου είναι γνωστό παγκοσμίως. Γίνεται προσπάθεια μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργάτες να μεταφέρουν τη γνώση τους στους νεότερους. Μια γνώση που δε μεταφέρεται σε τεχνικές σχολές αλλά στον ίδιο τον εργασιακό χώρο. Τέλος, συζητήθηκε και το φλέγον θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις εργασίες του Νεωρίου με τον κ. Χατζαντώνη να αναφέρει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για τη μείωση της μόλυνσης (όπως η αντικατάσταση της αμμοβολής από υδροβολή και η σταδιακή απομάκρυνση της παλαιότερης αμμοβολής που βρίσκεται στο χώρο).
Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του ναυπηγείου. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επισκέψεις και σε άλλους εργασιακούς χώρους.
Φωτογραφίες: Νεώριο 2019-2020
Σχετικά άρθρα
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Ναυπηγείο Νεωρίου, Επίσκεψη στο Νεώριο Σύρου 2012-2013, Επίσκεψη στο Νεώριο 2013-2014
Πασχαλία Δεσποτίδου εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ78 και Κατερίνα Γιαννίρη εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ02