Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Άνω Σύρος

Η ζωντανή μεσαιωνική πόλη είναι χτισμένη στο λόφο του Αγίου Τζώρτζη, πάνω από το λιμάνι της Ερμούπολης. Ανεβαίνοντας τα εκατοντάδες σκαλοπάτια και περνώντας από πανέμορφα σοκάκια θα απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

 

Αρχικά η Άνω Σύρος χτίστηκε σε ένα λόφο πάνω από το λιμάνι, ώστε οι ντόπιοι να μπορούν να ανταλλάσσουν τα εμπορεύματά τους, αλλά και να προστατεύονται από τούς πειρατές της εποχής. Οπότε η Άνω Σύρος είναι από τα πρώτα μέρη που κατοικήθηκαν στο νησί.

Μικροκαμωμένα σπιτάκια με δύο πατώματα (διώροφα) με πέτρα, χώμα, πηλό, φύκια και άχυρο. Και στην οροφή καλαμιά με χοντρά δοκάρια από κορμούς δέντρων με δύο κρεβατοκάμαρες, ένα χώρο κοινό για όλη την οικογένεια και μια κουζίνα. Οι Ανωσυριανοί ασχολούνταν με τη γεωργία, τη ναυτιλία και το εμπόριο. Κάτω κάτω είχαν χτίσει ένα μεγάλο τείχος με μιά πό

ρτα στη μέση, από οπού έμπαιναν και έβγαιναν οι ντόπιοι, αλλά έκλεινε όταν δεχόντουσαν απειλές από πειρατές της εποχής.

Με τα χρονιά άρχισαν να χτίζουν αρχοντικά οι μεγαλέμποροι χαμηλά κοντά στο λιμάνι, αλλά και στα διαφορά χωριά της Σύρου. Ενώ κοντά στο λιμάνι χτιστήκαν μεγάλες αποθήκες επειδή η Σύρος γεωγραφικά ήταν κοντά στα άλλα νησιά. Στην Άνω Σύρο λέγεται πως δημιουργήθηκε και ένας από τούς πρώτους δήμους στην Ελλάδα. Επίσης να αναφέρω πώς η Σύρος είναι πατρίδα του Εμμανουήλ Ροΐδη, σημαντικού λογοτέχνη του περασμένου αιώνα, αλλά και του Μάρκου Βαμβακάρη, που γεννήθηκε στην Άνω Σύρο, ο οποίος αφιέρωσε πολλά από τα τραγούδια του στο νησί και ταξίδευε τους ακροατές του με πολύ ρομαντικά και ωραία λόγια στη Σύρο. «Μια φούντωση, μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά λες και μάγια μου’ ‘χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά».

 

Η ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Άνω Σύρος έχει πολύχρωμα σπιτάκια, το ένα διπλά στ’ άλλο, γραφικά και πολύ καλά συνδυασμένα με τις αυλές τους, τα χρώματα τους, τις γλάστρες και τα διαφορά στολίδια τού εξωτερικού χώρου. Θαρρείς πως έχει δουλέψει ο καλύτερος διακοσμητής του κόσμου για να γίνει αυτό το τέλειο αποτέλεσμα. Όμως στην πραγματικότητα όλο αυτό το ωραίο που σήμερα βλέπουμε εμείς είναι φτιαγμένο από ανθρώπους, που έχτισαν ένα σπίτι, για να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

Έτσι λοιπόν οι πολλές παιδικές φωνούλες, τα διαφορά παιχνίδια των παιδιών έξω στα γραφικά στενάκια και οι νοικοκυρές που μαγειρεύουν με διάφορα μυρωδικά, είναι σαν να σε ταξιδεύουν στην άλλη όψη της Κωνσταντινούπολης.

Άνω μεριά μου μαγική με την τόση ομορφιά σου και τις πολύ καλές γενιές σου!,,

Φωτογραφίες

Νίκος Μπάιλας Μαθητής της Δ' Τάξης
Ατσίδα - Φύλλο Μαρτίου 2010 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου