Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Τα Παιδιά της Τεχνολογίας

H εποχή που τα παιδιά έπαιζαν με τα κουζινικά τους, τα αυτοκινητάκια τους, τα playmobil και τις κούκλες τους ανήκει πια στο παρελθόν. Τώρα τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, playstation, mp3 players, video games και άλλες συσκευές με πολύ μεγάλη ευκολία. Αναγνωρίζουμε ότι η τεχνολογία είναι χρήσιμη, αλλά μήπως κρύβει και κινδύνους;

Πρώτος κίνδυνος: Καταπονημένοι καρποί από την υπερβολική χρήση SMS (μηνύματα στο κινητό) και τη χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού υπολογιστή. Οι καρποί των χεριών κουράζονται με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τένοντες, νεύρα και

μύες που οδηγούν σε πόνο, μούδιασμα (αγκύλωση), πρήξιμο, ή ακόμα και περιορισμό στις κινήσεις των χεριών. Στη Βρετανία ένα κοριτσάκι 10 ετών πήγε στο Νοσοκομείο όπου ο γιατρός της διέγνωσε προβλήματα στο καρπό. Μια έρευνα αναφέρει ότι τα παιδιά στέλνουν μηνύματα αργά την νύχτα όταν οι γονείς τους κοιμούνται. Επίσης το κάνουν αυτό  όταν είναι στην καφετέρια, όταν είναι στην πλατεία, ενώ διασχίζουν τον δρόμο, ακόμα και μέσα στην σχολική τάξη, με το χέρι κρυμμένο κάτω από το θρανίο.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Οι ειδικοί λένε ότι η λύση είναι τα όρια. Το θέμα είναι ότι αυτά

πρέπει να τα βάζουν οι γονείς. Και το πιο σημαντικό είναι το καλό τους παράδειγμα. Δεν μπορεί ο γονιός να απαιτεί από το παιδί του  να αφήσει στην άκρη το κινητό, όταν αυτός ζει κολλημένος με αυτό.

Δεύτερος κίνδυνος: Τραυματισμοί και Ασφάλεια. Ένας ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος υπάρχει όταν τα παιδιά περπατάνε η διασχίζουν τους δρόμους ενώ μιλάνε στο κινητό η στέλνουν μηνύματα. Έτσι κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα από τα αυτοκίνητα που περνάνε από το δρόμο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι άπειρα στην χρήση του οδικού δικτύου αλλά και επειδή η προσοχή τους μειώνεται όταν μιλούν η γράφουν στο κινητό. 

Και πάλι, η λύση στην περίπτωση αυτή είναι οι γονείς. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν στα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν μιλούν στο τηλέφωνο ενώ περπατούν ή διασχίζουν τους δρόμους. Βέβαια το παράδειγμά τους λέει περισσότερα από τα λόγια τους. Εσείς γονείς μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε στο δρόμο η οδηγείτε με το αυτοκίνητο; Ίσως ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε καλύτερα.

«Γι’ αυτό το λόγο θύμωσα χθες βράδυ τόσο πολύ. Δεν θέλω να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μου από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Όμως στα παιδιά των πλούσιων χωρών συμβαίνει ακριβώς αυτό. Ενδιαφερόμαστε πολύ για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά όχι τόσο για τη μόλυνση του πνεύματος των παιδιών» (Francoise Lelord, 2002).

Τρίτος κίνδυνος: Ακτινοβολία. Αν και δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες έρευνες για την ακτινοβολία στα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, υπάρχουν ενδείξεις που πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας. Οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. «Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι το κινητό αποτελεί ένα μέσον για τα παιδιά. Η προφύλαξή τους όμως από την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον», λέει ο καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκάς Μαργαρίτης. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα σουηδικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συστηματικά το κινητό ενδέχεται να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από ό, τι οι ενήλικοι στο να αναπτύξουν καρκίνο του εγκεφάλου. Αρκετές χώρες πάντως, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Φινλανδία, πρόσφατα απαγόρευσαν τη διαφήμιση κινητών για παιδιά. Οι κίνδυνοι, όπως προβλέπουν οι ερευνητές, είναι πολλοί και εστιάζονται σε διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης, κόπωση, νευρικότητα αλλά και δυσλειτουργία της μνήμης. 

Έτσι λοιπόν, τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό, παρά μόνο για έκτακτη ανάγκη, ενώ οι έφηβοι που τα χρησιμοποιούν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν hands free η Bluetooth. Πιο ασφαλές είναι να στέλνουν γραπτά μηνύματα (SMS).

Γνωρίζατε ότι  το ελληνικό όνομα του hands free είναι λυσιχερή συσκευή; 

Τέταρτος κίνδυνος: Εθισμός. Παιδιά που ξενυχτούν στα Iντερνετ καφέ. Έφηβοι που απομονώνονται. Μαθητές που παραμελούν τα μαθήματά τους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του εθισμού των παιδιών στην τεχνολογία και περισσότερο από όλα στο διαδίκτυο. Δε φτάνει αυτή η στήλη ούτε και η εφημερίδα όλη για να γράψουμε για αυτό το θέμα. Έτσι στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας θα αναλύσουμε περισσότερο αυτό το θέμα. Μέχρι τότε όμως θα παρακαλούσαμε εσάς γονείς να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες (αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό, ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά σας). 

http://www.savemitsos.gr,
http://www.saferinternet.gr 

 Αφού επισκεφτείτε αυτές τις σελίδες θα παρακαλούσαμε να γράψετε τις απόψεις και τις σκέψεις σας για το συγκεκριμένο θέμα.

 ΠΗΓΕΣ: Περιοδικό «Focus», Εφημερίδα «Καθημερινή», http://www.esos.gr, Espresso News

 Κατερίνα Μαραγκού Μαθήτρια Ε Τάξης
Ατσίδα - Φύλλο Φεβρουαρίου 2010 - Σχολική Εφημερίδα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σύρου