Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Reactive Youth & EuLa RPG… Πάμε Ιταλία

Οι δύο ψυχολόγοι μας, Αγγελική Τζάλλα και Ματσίκα Δέσποινα,  θα επισκεφθούν την Ιταλία στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων Erasmus Plus, Reactive Youth & EuLa RPG, στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας και τα οποία συντονίζει η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, από την 21 έως και την 31 Οκτωβρίου. Την επίσκεψη αυτή στην Ιταλία θα συνοδεύσει και η υπεύθυνη εκ μέρους της Βαρδακείου για τα δύο προγράμματα, κυρία Ευγενία Κόλλια.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά οι δύο ψυχολόγοι του σχολείου θα επισκεφθούν το Cori, μία επαρχιακή πόλη στην περιοχή Lazio της Κεντρικής Ιταλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ένας τριήμερος (22-24/10/24) απολογισμός των δράσεων από τους εμψυχωτές που συμμετείχαν κι από τις 6 συμβαλλόμενες χώρες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus  “Reactive Youth: Rural Entrepreneurship, Active Citizenship and Territories Identity Visibility through the Engagement of Youth” με συντονιστή από την Ελλάδα, την Βαρδάκειο Σχολή.

Εκεί όλοι οι επαγγελματίες (από Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία και Πορτογαλία), οι οποίοι εργάστηκαν σε επίπεδο συντονισμού, αλλά και εφαρμογής του προγράμματος, θα μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή της βιωματικής εκπαίδευσης των νέων στο ρόλο της ιδιότητας του πολίτη και της ενεργοποιησης τους σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα αξιολογήσουν ομαδικά τα μεθοδολογικά εργαλεια στα οποία είχαν εκπαιδευτεί οι εμψυχωτές  κατα τη διάρκεια του workshop όπου συμμετείχαν στη Σλοβενία, καθώς επίσης, θα παρουσιάσουν και τους διαδραστικούς χάρτες που δημιούργησε κάθε συμμετέχουσα πόλη, μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας των εμψυχωτών με μια ομάδα νέων. Στην περίπτωση της Σύρου, η συνεργασία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ψυχολόγων του σχολείου μας και ομάδας σύμπραξης μαθητών του σχολείου μας και του ΕΠΑΛ Σύρου.

Ολοκληρώνοντας την αποτίμηση του προγράμματος Erasmus Plus  “Reactive Youth” στο Cori, οι ψυχολόγοι του σχολείου μας θα μεταβούν στη Ρώμη, με σκοπό να παρακολουθήσουν για 4 μέρες (28- 31/10/24) ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος Erasmus Plus, το “EuLa RPG: EUropean LABoratories of Role-Play Gaming to promote school social and emotional culture”. το οποίο συντονίζει και πάλι, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης

Στο workshop αυτό που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, θα συμμετάσχουν εμψυχωτές κι από τις 5 συμβαλλόμενες στο πρόγραμμα χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ιρλανδία και Κύπρος), με στόχο τη σύντομη εκπαίδευσή τους σε μεθοδολογικά εργαλεία που αφορούν σε δομημένες δράσεις παιχνιδιών ρόλων (RPG). Οι δραστηριότητες που αφορούν στα παιχνίδια ρόλων, στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, διαχείρισης συγκρούσεων και επίλυσης προβλημάτων, τόσο μεταξύ των μαθητών,αλλά και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Μέσα από αυτήν την ολιγοήμερη εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες εμψυχωτές θα έρθουν σε επαφή βιωματικά με μεθοδολογικές στρατηγικές που θα τους χρησιμεύσουν στο να αξιοποιήσουν τα παιχνίδια ρόλων εντός των σχολικών πλαισίων, με σκοπό την προαγωγή της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης, καθώς και την ενίσχυση της εμπλοκής του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία, ενδυναμώνοντας το μαθησιακό κίνητρο. Πιο συγκεκριμένα, το μεθοδολογικό εργαλείο στο οποίο θα εστιάσει η εκπαίδευση σε αυτό το workshop, αφορά στη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων. το οποίο θα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους που θα διαμορφώνονται.

Κατόπιν της εκπαίδευσης στη Ρώμη αναφορικά με τις στρατηγικές των παιχνιδιών ρόλων,οι δύο ψυχολόγοι του σχολείου μας θα εφαρμόσουν στο σχολείο, μέσα από τη διαμόρφωση  ομάδων εργασίας, δράσεις με RPG στρατηγικές, φέρνοντας στο σχολείο μια καινοτόμα μαθησιακή μεθοδολογία. Μέσα από τις δράσεις αυτές, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εκπαιδευτούν βιωματικά, χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια ρόλων και με έμφαση στη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων, θα ενδυναμωθούν σε μεταγνωστικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

EuLa RPG: Δραστηριότητες