Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

1ο Βιωματικό Εργαστήρι "Reactive Youth"

1ο Βιωματικό Εργαστήρι "Reactive Youth" στη Σύρο από το σχολείο μας σε συνεργασία με τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus  "Reactive Youth: Rural Entrepreneurship, Active Citizenship and Territories Identity Visibility through the Engagement of Youth", το οποίο εφαρμόζεται στο σχολείο μας με συντονιστή την Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, οι 2 ψυχολόγοι  μας διοργάνωσαν μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων με μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας και του ΕΠΑΛ Σύρου. 

Η σύμπραξη μαθητριών/μαθητών των 2 σχολείων αφορά στη δημιουργία μιας κοινής ομάδας νέων ατόμων τα οποία, μέσα από μεθοδολογικά εργαλεία στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι ψυχολόγοι του σχολείου σε σχετικό βιωματικό σεμινάριο στο Brezice της Σλοβενίας,   θα εκπαιδευτούν βιωματικά στην έννοια της ιδιότητας του πολίτη, κυρίως σε σχέση με την επαρχιακή πόλη όπου ζουν,  θα ενδυναμωθούν ως προς τον ενεργό τους ρόλο στα κοινά και θα εμπνευστούν ώστε να δημιουργήσουν ένα project σχετικά με τη ζωή τους στον τόπο που ζουν.

Στην ομάδα μαθητικής σύμπραξης του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ και του ΕΠΑΛ Σύρου, συμμετείχαν 15 μαθήτριες/ες κι από τα 2 σχολεία. Αφού ενημερώθηκε η Διεύθυνση του ΕΠΑΛ για το σκοπό του προγράμματος Erasmus Plus Reactive Youth και της σχετικής μας δράσης σε αυτό, προσκλήθηκαν να εκδηλώσουν εθελοντικά το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή έως 6 μαθητές/τριες από το τμήμα της Β΄ Λυκείου του τομέα Γραφιστικής Τέχνης του ΕΠΑΛ. Παράλληλα, διαμορφώθηκε μία ομάδα 9 μαθητριών/ων από τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου του σχολείου μας. Πριν την έναρξη των εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση  για τους στόχους και τη μεθοδολογία της δράσης, τόσο στους μαθητές της Β΄ Λυκείου στο τμήματος Γραφιστικής του ΕΠΑΛ, όσο και στους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα μαθητές του σχολείου μας.

Το 1ο βιωματικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την 1/03/2024, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων «Κ. Τουλούπη» του Σχολικού Συγκροτήματος Λυκείων στο οποίο βρίσκεται και το σχολείο μας και είχε διάρκεια 2 διδακτικών ωρών. Σε αυτό το πρώτο εργαστήριο, πραγματοποιήθηκαν αρχικά παιχνίδια ενεργοποίησης (energizers) των συμμετεχόντων, με στόχο την εξοικείωση σε ασκήσεις βιωματικής μάθησης , κινητικές και με τη μορφή παιχνιδιού, αλλά και τη μεταξύ μας γνωριμία.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παιχνίδια που αφορούσαν την ενίσχυση της συνοχής και της επικοινωνίας της ομάδας, στα οποία οι συμμετέχουσες/οντες καλούνται να μοιραστούν απλές, μικρές πληροφορίες για τον εαυτό τους, πάντα μέσα από σύντομα βιωματικά παιχνιδιάρικες δράσεις, κατά τις οποίες οι μαθητές/τριες αναγνωρίζουν κοινά σημεία που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, που αφορούσε την ιστορία του ονόματος κάθε συμμετέχουσας/οντος, έγινε μία μικρή εισαγωγή και στη βασική θεματική των εργαστηρίων , που αφορά στον τόπο που ζούμε, διερευνώντας τις ιστορίες που γνωρίζουμε για το όνομα της Σύρου, αλλά και της Ερμούπολης πιο συγκεκριμένα.

Τέλος αυτό το 1ο εργαστήριο γνωριμίας της ομάδας,  έκλεισε με ένα μοίρασμα στον κύκλο της ομάδας, καθώς μοιραστήκαμε όλες/όλοι «τι παίρνουμε μαζί μας  φεύγοντας από τη συνάντηση αυτή» . Η εμπειρία που μοιράστηκε κατά το κλείσιμο ήταν πολύ θετική για όλους μας, ενθαρρυντική και με πολλή διάθεση για συνέχεια! Έτσι, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την εβδομάδα που ακολουθούσε. 

Φωτογραφίες: 1st Workshop Reactive Youth

Ματσίκα Δέσποινα και Τζάλλα Αγγελική ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό κλάδου ΠΕ23


Το 1ο βιωματικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την 1/03/2024