Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

100 Κτήρια - 100 Ιστορίες

Λαζαρέτα: Ένα Κτήριο Αφηγείται

Ένα κτήριο μια ιστορία ή πιο σωστά ένα κτήριο πολλές ιστορίες. Χτισμένο σε ύψωμα, στον Όρμο Πηδάλι. Ένα κτήριο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας που έγινε η αφορμή για το φετινό μας ντοκιμαντέρ.

Έτος κατασκευής, 1839 και αρχιτέκτονας Βαυαρός Wilhelm von Wailer. Πρώτη χρήση ως Λοιμοκαθαρτήριο και έπειτα ως Άσυλο Φρενοβλαβών και φυλακές. Αναζητήσαμε πληροφορίες και ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που συνδέονται με το κτήριο. Με θεατρικές τεχνικές και με ρόλους που έπλασαν τα παιδιά επιχειρήσαμε να αγγίξουμε τα συναισθήματα ανθρώπων που έζησαν εκεί. Το ετοιμόρροπο δυστυχώς πια κτήριο αποτελεί κομμάτι πολιτισμού για τη Σύρο αλλά και όλη την Ελλάδα. Τα γραμμένα στους τοίχους μηνύματα από το παρελθόν μας καλούν επιτακτικά να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο γραφειοκρατίας και να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτό το μοναδικό μνημείο.

Με αυτό το μικρό βίντεο συμμετείχαμε στην εκδήλωση «Ψηφιακός Πολιτισμός στην Ερμούπολη: 100 Κτήρια - 100 Ιστορίες» στο Θέατρο Απόλλων σήμερα 11 Μαρτίου 2019, μετά από πρόσκληση της Ομάδα HERMeS και του Ινστιτούτο Σύρου στο πλαίσιο της ερευνητικής δράσης «Digital Heritage as a Catalyst for Community Engagement»