Συντάχθηκε από Παυλάκος Μαυροειδής στις . Last updated on . Εμφανίσεις: 1865
Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησε να λειτουργεί στο σχολείο μας θεατρικό εργαστήρι με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Λυκείου καθώς και εκπαιδευτικών. Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019–2020 δημιουργήθηκε κι ένα δεύτερο εργαστήρι στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου. Οι δύο ομάδες πραγματοποιούν συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα για δύο σχολικές ώρες με συντονιστές την ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου. Στόχος των θεατρικών εργαστηρίων είναι να επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τα εκφραστικά τους μέσα και να αξιοποιήσουν το θέατρο ως παράγοντα προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς εξοικειώνονται με τη θεατρική γλώσσα και τους θεατρικούς κώδικες.
Από τον Δεκέμβριο του 2019, στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου του Λυκείου, ξεκίνησε εκπαιδευτική δράση με σκοπό να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος του θεάτρου σε σχέση με την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων. Η δράση έχει τον γενικό τίτλο: «Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή», παράφραση του σαιξπηρικού «Όλος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή...» από το έργο «Όπως σας αρέσει».
Μας ενδιαφέρει να διερευνήσουμε και να αναδείξουμε με ποιους τρόπους το θέατρο, ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και συσχέτισης με τον κόσμο, τον εαυτό και τους άλλους μπορεί να είναι ένα ζωντανό και ουσιαστικό κομμάτι της σχολικής ζωής και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Με αυτό το σκεπτικό ξεκινάμε έναν αριθμό συναντήσεων με ανθρώπους του θεάτρου σε θεατρικές σκηνές και χώρους του νησιού αλλά και μέσα στο ίδιο το σχολείο. Οι διάλογοι αυτοί έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα: όπως και όλες οι δράσεις της ομάδας βασίζονται στην αυθόρμητη επικοινωνία, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό κλπ. Με λίγα λόγια, θέλουμε να μιλήσουμε για το θέατρο στη γλώσσα του θεάτρου με ανθρώπους που το αγαπούν και το υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου οι συναντήσεις αυτές βιντεοσκοπούνται, έτσι ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας ταινίας τεκμηρίωσης. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το μέσο, προκειμένου να μοιραστούμε ευρύτερα την εμπειρία και τα οφέλη του θεάτρου στο σχολείο.