Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Μία κριτική από τον Γιάννη...

Σας παραθέτουμε την κριτική του Γιάννη Μπουντούρη, για το ντοκιμαντέρ μας «Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται». Ευχαριστούμε θερμά και σας παροτρύνουμε να την διαβάσετε... 

Θα ήθελα να σας αφήσω μια κριτική, καθώς φαντάζομαι κι άλλοι συντοπίτες μας θα νοιώσουν την ανάγκη να δώσουν τα εύσημα τους στην εξαιρετική δουλειά που έγινε στο  ντοκιμαντέρ σας.

Οι στόχοι ενός ντοκιμαντέρ κατά τη δική μου γνώμη είναι 2. Ένας είναι να σου γνωρίσει ένα αντικείμενο που μπορεί να απέτυχες στη ζωή σου να το γνωρίσεις εμπεριστατωμένα, επιστημονικά, μέσω έρευνας και μαρτυρίας. Ο δεύτερος στόχος είναι να σε ευαισθητοποιήσει προς μια κατεύθυνση, όχι απαραίτητα μια οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει η ομάδα του ντοκιμαντέρ, αλλά τη σωστή, την οικολογική, τη λογική, την ηθική, κλπ.

Το ντοκιμαντέρ σας λοιπόν ξεπερνάει κάθε προσδοκία που είχα, λόγο του ότι επιτυγχάνει και τους 2 στόχους. Είναι άκρως επαγγελματικό, φαίνονται οι άπειρες ώρες μοντάζ πάνω του, οι εκατοντάδες ώρες λήψεων, οι εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων. Φαντάζομαι πικραινόσασταν πάντα όταν επιλέγατε να αφήσετε καλό υλικό έξω για να μην γίνει τεράστιο το βίντεο. Έχει φοβερή μουσική και ηχητική επένδυση που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Έχει παρόλα αυτά και έναν μοντέρνο χαρακτήρα όπως θα έπρεπε άλλωστε, αφού υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες και μια ομάδα που πρέπει να αφήσει το δικό της στίγμα. Το επιτυγχάνει με έναν μοναδικό τρόπο που είναι σα να μας λέει ότι κοίτα τι σου δείχνουμε και πως αισθανόμαστε γι' αυτό, χωρίς να γίνεται καθόλου κουραστικό, μέσω εικόνων και κινήσεων κάτι σαν μοντέρνος χορός. Προσδίδει άμεσα ένα δικό του στυλ που το κάνει να ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα βαρετά ντοκιμαντέρ. Θα μπορούσα να γράφω ώρες, αλλά δε θέλω να σας κουράσω άλλο.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους μαθητές, τους καθηγητές και όποιον βοήθησε σε αυτή την επιτυχία. Το έργο σας έχει κερδίσει μια θέση στο αρχείο των ιστορικών ντοκιμαντέρ και εύχομαι να μας δώσετε κι άλλες τέτοιες χαρές στο μέλλον. Καλή πρόοδο λοιπόν στους μαθητές, καλή υπομονή στους καθηγητές, καλή υγεία σε όλους και εύχομαι να έχετε πάντα υψηλούς στόχους και πάντα να τους ξεπερνάτε.

Ο ευαισθητοποιημένος πλέον,
Γιάννης Μπουντούρης.