Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Μικροομάδες εικαστικής έκφρασης 2024

Στο πλαίσιο της εργοθεραπευτικής υποστήριξης των μαθητών/τριων του σχολείου μας και σε συνεργασία με τη μία εκ των δύο ψυχολόγων του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν κάποιες συναντήσεις εικαστικής έκφρασης σε επίπεδο μικροομάδας. ΟΙ συναντήσεις αυτές διήρκεσαν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2024 με εβδομαδιαία συχνότητα. Οι στόχοι εντός της μικροομάδας ήταν η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριων.

Μέσα από την εικαστική έκφραση, σκοπός ήταν η εμψύχωση των μαθητών/τριων ως προς την αυτοεικόνα τους και το αίσθημα αυτοεκτίμησης και η προαγωγή της ομαδοσυνεργατικής βιωματικής μάθησης, ολοκληρώνοντας από κοινού ένα καλλιτεχνικό έργο, το οποίο να μπορεί να ενσωματώνει τη μοναδικότητα του καθένα/καθεμίας. 

Ένας επιπλέον σημαντικός στόχος της δράσης της μικροομάδας  είναι η διάχυση του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος και η ενίσχυση των θετικών σχέσεων και εντός της σχολικής τάξης. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας εικαστικής έκφρασης, δημιουργήθηκαν 2 εικαστικά έργα, με τις τεχνικές του κολάζ, του οριγκάμι και ζωγραφικής.

Το πρώτο έργο που δημιούργησε μία πρώτη μικροομάδα 3 μαθητριών με τίτλο “Τα καράβια”, αφορούσε στην κατασκευή χάρτινων καραβιών με την τεχνική οριγκάμι, διαφορετικών μεγεθών μεταξύ τους, τα οποία κολλήθηκαν σε μακετόχαρτο, προστέθηκαν κομμάτια χρωματιστού κανσόν και φιλοτεχνήθηκε περιμετρικά με σχέδια εμπνευσμένα από την τεχνική “τσίκι τσίκι” του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. Ωστόσο η έμπνευση και η βασική “συντελέστρια” των τεχνικών του έργου μας, ήταν μία μαθήτρια η οποία έφτιαχνε τα καραβάκια στα διαλείμματα του σχολείου και μας τα χάριζε! Έτσι, με “οδηγό”  μας εκείνη και συνοδοιπόρους δύο συμμαθήτριές της, ολοκληρώθηκε το έργο, το οποίο και αποφασίσαμε να προσφέρουμε ως δώρο στη Δημοτική βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, κατόπιν επίσκεψής μας εκεί, στις 04/04/24, μαζί με τις συμμετέχουσες μαθήτριες.

Το δεύτερο έργο της ομάδας, ¨Η κοπέλα” αφορούσε στη δημιουργία σε σκληρό χαρτόνι διαστάσεων 2m. x 1.20m, μιας γυναικείας φιγούρας, με μεικτές τεχνικές όπως κολάζ από κουκουνάρια, οριγκάμι πεταλούδες και ζωγραφική με πινέλα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανακυκλώσιμα υλικά,  θέτοντας έτσι σε εφαρμογή έναν ακόμα στόχο για την ομάδα, ο οποίος αφορουσε στην βιωματική μάθηση αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Στη δημιουργία του έργου συμμετείχαν 5 μαθήτριες, με βασική συμμετέχουσα και πάλι τη μαθήτρια με το ταλέντο στα οριγκάμι. Με την ολοκλήρωση του έργου κι αφού η διεργασία μέσα στην ομάδα προκάλεσε και συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της γυναίκας και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις για εκείνη, γεννήθηκε η ιδέα να προσφέρουμε το έργο αυτό στο Συμβουλευτικό Κέντρο για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Σύρου. Η επίσκεψη στο χώρο τους μαζί με τις συμμετέχουσες μαθήτριες πραγματοποιήθηκε στις 27/05/24, όπου μας έκαναν μία μικρή ενημέρωση για τις δράσεις τους και συμφωνήσαμε την περαιτέρω συνεργασία με το σχολείο μας.

Φωτογραφίες: "Τα Καράβια""Η Κοπέλα"


Κοπανάκη Μερόπη ΕΕΠ κλάδου ΠΕ29 και Ματσίκα Δέσποινα ΕΕΠ κλάδου ΠΕ23