Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Επίσκεψη και ενημέρωση από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας»

Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθούν δύο ψυχολόγοι από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας», η κα. Παναγιώτα Βαρθαλίτου και η κα. Ελένη Καραχοντζίτη. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες μας στα ζητήματα των εθισμών, «παίζοντας» παιχνίδια που αναδείκνυαν την αξία της ομαδικότητας, αλλά και της προσωπικής επιλογής.

Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι συναντήσεων. Ο πρώτος αφορούσε σε μαθητές του Λυκείου και ο δεύτερος σε μαθητές του Γυμνασίου, μαζί με δυο εκπαιδευτικούς του σχολείου σε κάθε συνάντηση. Αρχικά, καθίσαμε όλοι σε έναν κύκλο, ξεκινώντας τη συνάντηση με ένα παιχνίδι γνωριμίας όπου καθένας/καθεμία από τον κύκλο έγραφε σε ένα χαρτάκι περιγραφικά πώς είναι εμφανισιακά. Στη συνέχεια, ξαναμοιράζαμε τυχαία τα χαρτάκια και καθένας/καθεμία έπρεπε να μαντέψει ποιον/ποια περιγράφει το χαρτάκι που έχει λάβει.

Η επόμενη δραστηριότητα αφορούσε στο παιχνίδι «οι ζωγραφιές αλλάζουν χέρια». Ξεκινήσαμε, δημιουργώντας ένα προσωπικό σχέδιο/ζωγραφιά ο καθένας/καθεμία, όπου με σύνθημα της συντονίστριας της συνάντησης, έπρεπε να φύγει από τα χέρια μας και να περάσει στο διπλανό μας. Με αυτόν τον τρόπο, περνούσαν όλες οι ζωγραφιές από όλους τους συμμετέχοντες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα παιδιά μπορούσαν να δουν το πώς επηρεάζονται από τα σχέδια των άλλων στο πώς τα συνεχίζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, καθώς και πώς διατηρούν το προσωπικό τους ύφος.

Η συνάντηση έκλεισε και στους δύο κύκλους, συζητώντας σχετικά με τη δραστηριότητα που προηγήθηκε και με το μοίρασμα των εντυπώσεων όλων μας από τη συνάντηση, οι οποίες ήταν αρκετά θετικές.

Φωτογραφίες: Επίσκεψη του κέντρου Πρόληψης «Θησέας» στο σχολείο μας

Ματσίκα Δέσποινα Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ23