Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Το Σώμα μου Αλλάζει

Στα πλαίσια της ενότητας «Έμφυλες ταυτότητες» της Θεματικής Εβδομάδας 2017-2018, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, καλέσαμε τη γυναικολόγο κ. Στεφάνου Παρασκευή να μας μιλήσει για τις αλλαγές στο σώμα κατά την εφηβεία.

Αρχικά η γιατρός ενημέρωσε τους μαθητές για τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος και των δύο φύλων και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα όπως η υγιεινή των περιοχών αυτών, η έμμηνος ρήση και οι επιπλοκές της καθώς και η ανάγκη μιας πρώτης γυναικολογικής εξέτασης κατά την εφηβεία.
Επισημάνθηκε η ανάγκη προφύλαξης κατά τις σεξουαλικές επαφές με τη χρήση προφυλακτικού με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και τη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριων και έλυσε αρκετές απορίες του. Ήταν πολύ σημαντικό ότι η γιατρός παρέθεσε ιατρικά στοιχεία βοηθώντας τους μαθητές να απομακρυνθούν από προληπτικές αντιλήψεις (π.χ. «βρώμικο» αίμα το αίμα της περιόδου) ή ανακρίβειες (π.χ. σχετικά με το «χάπι της επόμενης μέρας ή την αποφυγή εγκυμοσύνης με άλλους τρόπους).   

Φωτογραφίες: Ομιλία της Γυναικολόγου κ. Στεφάνου Παρασκευής

Κατερίνα Γιαννίρη Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ02