Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Προσβασιμότητα στην Πόλη μας

Στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ήταν αφιερωμένη η πρώτη ημέρα της θεματικής μας εβδομάδας, Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, για τη φετινή σχολική χρονιά.

Μετά από μία ενημέρωση των μαθητών μας για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας παρουσιάσαμε το θέμα της ημέρας.

Είδαμε:
1. τι είναι η προσβασιμότητα
2. πως μετακινούνται στις πόλεις οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης και κινητικές δυσκολίες
3. λάθη και παραλήψεις που παρατηρούνται στις πόλεις και δυσκολεύουν τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων και
4. εξηγούμε στα παιδιά ποια ακριβώς θα είναι η δράση μας. (μετακίνηση στη πόλη με χρήση μπαστουνιού, με δεμένα μάτια και με βοήθεια συνοδού σε συγκεκριμένη διαδρομή για να ΄νιώσουμε΄ πως κινείται ένας τυφλός και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτό που σε εμάς φαίνεται απλό)

Στη συνέχεια φύγαμε από το σχολείο και πήγαμε στην πυροσβεστική, στην είσοδο λιμανιού, όπου ξεκινάει ο πεζόδρομος που διασχίζει όλο το λιμάνι.Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Ο ένας είχε τον ρόλο του τυφλού και ο άλλος του βοηθού. Ο τυφλός φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα αυτοσχέδιο μπαστούνι. Στη μέση της διαδρομής άλλαξαν ρόλους. Επίσης μπήκαμε σε κάποιες υπηρεσίες για να δούμε τις δυσκολίες πρόσβασης που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει.

Στη συνέχεια μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης πήγαμε στην Πινακοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην έκθεση του Κώστα Καταγά «Ψυχής Περιστροφές» ο οποίος όντας ο ίδιος σε αναπηρικό καροτσάκι είχε να μας πει την προσωπική του εμπειρία και να μας ξεναγήσει στην έκθεση του.

Φωτογραφίες: Περπατώντας στην Πόλη μας σαν Τυφλοί«Ψυχής Περιστροφές» του Κώστα Καταγά