Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Boules - Petanque - Boccia

Boules

Έτσι ονομάζουν οι Γάλλοι μία κατηγορία παιχνιδιών με μπάλες. Με μεταλλικές για την ακρίβεια μπάλες οι οποίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και βάρος. Διάμετρος από 70.5 μέχρι 80 mm και βάρος από 650 μέχρι 800 γραμμάρια.

Petanque

Η διαφορά του petanque από τα άλλα γενικά παιχνίδια που αναφέρονται ως boules είναι ότι τις μπάλες τις πετάς, δεν τις σέρνεις. Δεν τρέχεις για να ρίξεις την μπάλα αλλά είσαι στατικός.

Πως Παίζεται

Δύο, τέσσερα ή έξι άτομα στο παιχνίδι με τους παίκτες να χωρίζονται σε δύο ομάδες. Στα παιχνίδια δύο ή τεσσάρων ατόμων καθένας έχει από τρεις μπάλες στα χέρια. Στο έξι ατόμων ο καθένας έχει από δύο μπάλες. Με κέρμα αποφασίζεται η ομάδα που ξεκινά.

Η ομάδα που ξεκινά ορίζει με έναν κύκλο διαμέτρου 35-50 cm το από πού θα ρίχνονται οι μπάλες. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει το "cochonnet" (κοσονέ), ένα μικρό σφαιρίδιο φτιαγμένο είτε από ξύλο είτε από συνθετικό υλικό, σε απόσταση 6 με 10 μέτρα, ορίζοντας ουσιαστικά τον στόχο. Εκείνος που έριξε το κοσονέ ρίχνει και την πρώτη βολή προσπαθώντας να ρίξει την μπάλα όσο πιο κοντά στο κοσονέ.

Σειρά παίρνει η αντίπαλη ομάδα προσπαθώντας να ρίξει την μπάλα πιο κοντά ή ακόμα και να απομακρύνει την μπάλα του αντιπάλου.

Νικήτρια είναι η ομάδα της οποίας η μπάλα είναι πιο κοντά στο κοσονέ με τους περισσότερους να μετράνε ακόμα και διπλούς πόντους αν έχουν περισσότερες από μία μπάλες κοντύτερα στο κοσονέ από τον αντίπαλο.

Οι κανόνες διαφέρουν αρκετά να σου πω την αλήθεια από περιοχή σε περιοχή και από παρέα σε παρέα.

Boccia

Διασκευασμένη μορφή, το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. και έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο

Πως Παίζεται

Το Boccia παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.

Φωτογραφίες