Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Το ξύλο ως υλικό στην καθημερινότητά μας

Το ξύλο είναι ένα υλικό που συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Ρίχνοντας μια ματιά τριγύρω θα αντιληφθούμε τη χρησιμότητά του. Με αφορμή τις εφαρμογές του τόσο στη γεωπονία όσο και στην ηλεκρολογία επισκεφτήκαμε κατασκευαστές που με μεράκι, φαντασία και φυσικά το ξύλο φτιάχνουν μοναδικές δημιουργίες.

Ξεκινήσαμε από την Άνω Σύρο και συγκεκριμένα από το κατάστημα “I love wood” στο οποίο μας περίμενε η Πέρσα. Μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται το ξύλο για να φτιάξουν κοσμήματα, τσάντες, διακοσμητικά, μπρελόκ και παιχνίδια.

Σειρά είχε το εργαστήριο-κατάστημα κατασκευής ξύλινων γυαλιών στο οποίο μας περίμενε ο Περικλής. Εντυπωσιαστήκαμε με τα στάδια και το χρόνο που απαιτούνται μέχρι το αρχικό υλικό να πάρει την τελική του μορφή. Το μεράκι των κατασκευαστών ήταν ολοφάνερο καθώς και η θέλησή τους για πρωτότυπες κατασκευές.

Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψή μας σε έναν παραδοσιακό τεχνίτη, τον κ. Γρηγόρη. Αρχική του αγάπη ήταν οι κατασκευές με γυαλί, όμως τα τελευταία χρόνια τον έχει κερδίσει το ξύλο. Δημιουργεί παιδικά παιχνίδια και διακοσμητικά όπως κλασσικά αυτοκίνητα, τρενάκια κ.α.

Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που μας άνοιξαν τις πόρτες, μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και το σημαντικότερο ενεργοποίησαν τη φαντασία των παιδιών. Φύγαμε γεμάτοι με ιδέες  για τη ζώνη δραστηριοτήτων και το εργαστήριο δεξιοτήτων.

Κοντογιάννη Βασιλική Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ86