Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

The World Off Road

Δυο επισκέπτες αρκετά διαφορετικοί από τους συνηθισμένους είχαμε τη χαρά να έρθουν στο σχολείο μας.  Τα ονόματά τους  Άκης Τεμπερίδης και Βούλα Νέτου. Ότι έχουν και δεν έχουν φορτωμένο στο κάμπερ (αυτοκινούμενο) τους και στόχος τους ο γύρος του κόσμου μέσα στα επόμενα 6-8 χρόνια.

Το ταξίδι αυτό γίνεται για δεύτερη φορά αφού από το 2007 έως το 2010 είχαν καταφέρει να το πραγματοποιήσουν. Σημαντική διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι έχουν μαζί τους και την κορούλα τους Αναστασία, ηλικίας μόλις 6 ετών. Το μικρό κοριτσάκι είναι γραμμένο σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης και παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω υπολογιστή. Η μικρούλα δεν ήρθε στο σχολείο καθώς ήθελε πολύ να παρακολουθήσει έστω και για μια ημέρα τα μαθήματα σε ένα κανονικό σχολείο. Καθηγητές και μαθητές του γειτονικού μας 5ου Δημοτικού την υποδέχτηκαν με θερμές αγκαλιές…

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στο κάμπερ των παιδιών και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφώσει το χώρο τους. Τρία άτομα έχουν μάθει να συμβιώνουν μέσα σε μόλις 7 τετραγωνικά. Υπάρχουν δυο κρεβάτια τα οποία καθημερινά μετατρέπονται σε  τραπέζι και γραφείο αντίστοιχα. Μια μικρή κουζινούλα όπου μπορούν μόνο να τηγανίσουν ή να βράσουν φαγητό και ένα μικρό μπάνιο. Στο επάνω μέρος του οχήματος βρίσκεται μια σκηνή και πίσω είναι δεμένα τα ποδήλατά τους.

Μετά συγκεντρωθήκαμε σε μια αίθουσα και τους αφήσαμε να μας παρασύρουν με τις ιστορίες που μας διηγήθηκαν από το πρώτο τους ταξίδι. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την περιπέτειά τους στον ψηλότερο δρόμο του κόσμου, περίπου 5,3 χιλιόμετρα κάπου στο Θηβέτ, τις φυλές απομονωμένων ανθρώπων στην Αφρική,  έναν ασύλληπτα εκσυγχρονισμένο τρόπο ζωής στην Αμερική και τόσα άλλα που δεν χορταίναμε να ακούμε.

Εμπειρίες πραγματικά μοναδικές που μπορούμε να διαβάσουμε μέσα από τα βιβλία αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις βιώσουμε από κοντά. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε φωτογραφίες και βίντεο από το υλικό τους, που μας έβγαλαν για λίγο από την καθημερινότητά μας και μας άφησαν να απολαύσουμε το μεγαλείο της φύσης.

Απρόσμενη ήταν η απάντηση της Βούλας στην ερώτηση, ποιο ήταν το ομορφότερο μέρος του κόσμου κατά τη γνώμη της. Η απάντησή της ήταν ….. σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!!! (Τα παιδιά είναι από τη Θεσσαλονίκη)

Ο γύρος του κόσμου για δεύτερη φορά ξεκινά από τα πανέμορφα νησιά μας. Τα νησιά του Αιγαίου και ο δρόμος τους είναι ακόμα πολύ μεγάλος. Τους ευχόμαστε λοιπόν καλή διαδρομή και να μας ξανά έρθουν γεροί για να μας διηγηθούν τις νέες τους περιπέτειες.

Ιστότοπος: https://www.theworldoffroad.com 
Φωτογραφίες: The World Off Road

Κοντογιάννη Βασιλική Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κλάδου ΠΕ88.01