Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Φύσις

"Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν μέσα απο τις μυρωδιές και τα αρώματα".  Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψή μας στον καλαίσθητο χώρο της Αργυρένιας Παραμάνη, στο κατάστημα - εργαστήρι Φύσις.

Η Αργυρένια μας υποδέχτηκε στο χώρο της και μας παρουσίασε τα φυσικά καλλυντικά που φτιάχνει η ίδια με συνταγές απο τη γιαγιά της. Μας έδειξε τα βότανα και τα φυτά που χρησιμοποιεί και προσπαθήσαμε να τα μυρίσουμε και να μαντέψουμε ποια είναι. Μας μίλησε για τις ευεργετικές και θεραπευτικές τους ικανότητες και πως τα χρησιμοποιεί στα προϊόντα καθημερινής χρήσης που παρασκευάζει. Με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε όλοι μας προϊόντα απο αγνά υλικά, χωρίς χημικά και parabens και φυσικά χωρίς πειράματα στα ζώα. Βέβαια, η Αργυρένια παρασκεύασε μαζί μας φυσικά σαπουνάκια σε σχήμα καρδιάς δείχνοντάς μας βήμα βήμα τη διαδικασία παρασκευής τους και μας χάρισε απο ένα μικρό δείγμα που είχε ήδη φτιάξει για μας.

Ακόμη, η Αργυρένια μας μίλησε για τις συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς και καλλιτέχνες και ανέδειξε τη σημασία της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας για την οικονομία του τόπου. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης, είχαν τα αντικείμενα περασμένης εποχής που είχε στο εργαστήριο και μπορέσαμε να περιεργαστούμε όπως ένα σίδερο με κάρβουνα, ένας ασύρματος και ένα περίεργο πιάτο που λειτουργούσε ως τρίφτης βρεφικών τροφών. Ενθουσιασμό όμως προκάλεσε ένα πραγματικό προικοσύμφωνο του 1870 που μας διάβασε η Αργυρένια. Οι μαθητές παραξενεύτηκαν με τα αντικείμενα που έδινε ο πατέρας ως προίκα στην κόρη του και ταυτοχρόνως ένιωσαν χαρούμενοι με τις "πολυτέλειες" που απολαμβάνουν στη δική τους ζωή στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε πολύ Αργυρένια!

Φωτογραφίες: Επίσκεψη στο κατάστημα - εργαστήρι Φύσις

Σιούγγαρη Φωτεινή, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ02