Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης

Τα Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης είναι μία ερασιτεχνική, μη κερδοσκοπική ομάδα που απαρτίζεται από τους Νίκο Πιταούλη, Αναστασία Ονάσογλου, Δημήτρη Ψαραδέλη, Θωμά Πιταούλη και Ελισάβετ Καλόγερα και ασχολείται με θέματα σχετικά με τον καιρό. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε από το Νίκο Πιταούλη, ο οποίος μου παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη. 

-  Νίκο πως σου γεννήθηκε η ιδέα αυτή;

- Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον καιρό. Θυμάμαι είχα τοποθετήσει στην αυλή στο σπίτι μου ένα θερμόμετρο και κατέγραφα τις θερμοκρασίες ημερησίως. Επίσης, είχα δημιουργήσει και ένα αυτοσχέδιο βροχόμετρο ώστε να μπορώ να βλέπω τα χιλιοστά της βροχής. Κρατούσα σημειώσεις για τα καιρικά στοιχεία που συγκέντρωνα καθημερινά.

-  Πόσο χρονών ήσουν τότε;

- Νομίζω, πρέπει να ήμουν γύρω στα 11. Μεγαλώνοντας, με τη βοήθεια και του διαδικτύου άρχισα να ψάχνομαι λίγο περισσότερο. Αρχικά ανακάλυψα κάποιες καιρικές ιστοσελίδες στις οποίες παρακολουθούσα live τις συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την Ελλάδα. Έπειτα μου κίνησαν την περιέργεια κάποια προγνωστικά μοντέλα από τα οποία μπορείς να δεις την πιθανή εξέλιξη του καιρού. Έτσι ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στις προγνώσεις, μελετώντας σχετικά άρθρα και χάρτες όπως π.χ. για την θερμοκρασία, την βαρομετρική πίεση, τον υετό. Μετά αγόρασα και τον πρώτο μου μετεωρολογικό σταθμό και τον εγκατέστησα ώστε να συλλέγω και να καταγράφω δεδομένα για το κλίμα και τις καθημερινές μετεωρολογικές συνθήκες της Σύρου.

  Η ομάδα των Μετεωρολογικών Νέων πως προέκυψε;

- Αφού είχα ενθαρρυνθεί από ερασιτέχνες μετεωρολόγους πήρα την πρωτοβουλία να κάνω μία ομάδα στο facebook ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες της Σύρου για τις μετεωρολογικές συνθήκες του νησιού μας. Τώρα δημιουργήσαμε και ιστοσελίδα ενημέρωσης. Εκεί μπορείτε να βρείτε, μεταξύ άλλων, και άρθρα για φονικά φυσικά φαινόμενα και για καιρικά συμβάντα που έγιναν στο παρελθόν καθώς και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε διάφορα καιρικά ζητήματα μέσα από την ενότητα ''Εγκυκλοπαίδεια''. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια όλης της ομάδας.

- Τα μελλοντικά σας σχέδια;

- Προς το παρόν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα καινούργιο, πιο επαγγελματικό μετεωρολογικό σταθμό και να δημιουργήσουμε μια σελίδα που θα είναι on line διαθέσιμος και ο μετεωρολογικός μας σταθμός, για να μπορείτε να βλέπετε live τις συνθήκες του νησιού μας.

- Που μπορούμε να σας βρούμε;

- Τα κοινωνικά μας δίκτυα είναι:

Ιστοσελίδα: http://meteoermoupolhs.wixsite.com/meteosyros
Facebook: https://www.facebook.com/Meteorologika.Nea/
Twitter: https://twitter.com/meteosyros?ref_src=twsrc%5Etfw
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjs9478gDSBHgzmj-1w1LFA/featured

- Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας

- Κι εγώ ευχαριστώ

 

Ψαραδέλης Δημήτρης, Μαθητής της Ε Τάξης