Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Όρνιθες του Αριστοφάνη

Η Ε’ Τάξη του σχολείου μας πραγματεύτηκε φέτος την κωμωδία «’Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Ήταν η πρώτη φορά στη σχολική ζωή που ήρθαμε σε επαφή με την αρχαία ελληνική κωμωδία και μάλιστα μέσα από ένα μοναδικό κείμενο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση και να γνωρίσουμε καλύτερα τους πρωταγωνιστές, τα προβλήματά αλλά και τις ιδέες τους, αποφασίσαμε να διαβάσουμε την υπόθεση πρώτα από ένα κόμικ. Η φαντασία, τα χρώματα και ο έξυπνος και γρήγορος διάλογος μέσα από το κόμικ μας έβαλαν για τα καλά στο κλίμα της εποχής! Μπορείτε κι εσείς να γελάσετε με τις περιπέτειες των ηρώων, διαβάζοντας το εδώ.

Με μεγάλη χαρά ανακαλύψαμε ότι ο θίασος «Έξοδος Αιγαίου – Θεατρική Έξοδος» ανέβαζε και παρουσίαζε στο θέατρο Απόλλων την κωμωδία «Όρνιθες» διασκευασμένη για παιδιά. Είχαμε την τύχη λοιπόν να την παρακολουθήσουμε στις 8 Μαρτίου 2017 και να θαυμάσουμε τα εκπληκτικά κοστούμια- μάσκες, τη μουσική αλλά και τη χιουμοριστική ερμηνεία των ηθοποιών. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τον ιδρυτή και γενικό διευθυντή της Εξόδου Αιγαίου, κ. Νίκο Παροίκο για την ευγενική χορηγεία του ώστε να παρακολουθήσουμε δωρεάν την παράσταση. 

Τέλος παρακολουθήσαμε το βίντεο από την εκπαιδευτική τηλεόραση «Αριστοφάνης: Από τους Αχαρνείς ώς τον Πλούτο – Όρνιθες» καθώς και αποσπάσματα από διάφορες θεατρικές παραστάσεις ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορετική οπτική κάθε σκηνοθέτη αλλά τη διαχρονική και σταθερή αξία των βαθύτερων νοημάτων.

Βίντεο

Αποσπάσματα

Στις πρόβες, Όρνιθες του Αριστοφάνη

Όρνιθες Επίδαυρος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη πάει Επιδαυρο, Όρνιθες του Αριστοφάνη

Πάροδος, Ρώτας-Χατζιδάκις, Όρνιθες, Ηρώδειο 21-07-2008

Σιούγγαρη Φωτεινή, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02