Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη)

Επισκευθήκαμε τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, περισσότερο γνωστό ως Σαν Τζώρτγη, της Άνω Σύρου για να ανακαλύψουμε ένα θησαυρό που βρίσκεται μέσα του και να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα που απολαμβάνεις από την κορυφή του λόφου.

Θελήσαμε να παρατηρήσουμε από κοντά το περίφημο Εκκλησιαστικό της όργανο που είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία στην Ελλάδα.
Εκεί μας επισκέφθηκε ο οργανοπαίκτης Γιάννης Ρούσσος για να μας εξηγήσει τον πολύπλοκο τρόπο που λειτουργεί το εκκλησιαστικό όργανο, να μας μιλήσει για την ιστορία του αλλά και να μας παίξει υπέροχες μουσικές σε αυτό.
Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Την ίδια χρονιά δωρίθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και το έφερε στη Σύρο. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα. Κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή, διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Η γενική επισκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 και η πρώτη του παρουσίαση στο κοινό πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με μια πανηγυρική συναυλία στον κατάμεστο Σαν Τζώρτζη.

Εντυπωσιαστήκαμε τόσο από τον ήχο του οργάνου όσο και από το πελώριο μέγεθός του και από τον τρόπο που έχει . Έτσι κάποιοι από εμάς δεν κρατηθήκαμε και με την προτροπή του κυρίου Γιάννη δοκιμάσαμε να παίξουμε τις δικές μας μελωδίες σε αυτο…

Χαλαστάνη Χαρίκλεια εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κλάδου ΠΕ86


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκέ στις 11/12/2022