Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Λουκουμάδες

Για εκείνον που μαγειρεύει δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να προσφέρει χαρά με αυτό που δημιουργεί! Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε,  στο πλαίσιο του μαθήματος Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

 να φτιάξουμε λουκουμάδες και να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Καλέσαμε μάλιστα μια ειδικό να μας βοηθήσει και να μας πει τα μυστικά της. Ήρθε στο σχολείο μας η κυρία Καίτη Βαμβακούρη, μια έμπειρη αρτοποιός, η οποία διατηρεί γνωστό φούρνο επί σειρά ετών στην Ερμούπολη. Δείτε πως τους φτιάξαμε.

Οι λουκουμάδες, το γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων, είναι ένα εύκολο και πολύ οικονομικό γλυκό, που χρειάζεται μόνο  5 λεπτά προετοιμασία. 

Υλικά

2 κιλά αλεύρι, 
150 γρ. νωπή μαγιά,
1 λίτρο χλιαρό νερό,
1 πρέζα αλάτι,
1 πρέζα ζάχαρη,
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα,
Μέλι, κανέλα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε λίγο αλεύρι με το νερό και ρίχνουμε την μαγιά τριμμένη με το χέρι, το αλάτι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ώσπου να γίνει ένας ωραίος, παχύς και ελαστικός χυλός. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος τους βάζουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.

Πράγματι, μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε φτιάξει  τους τέλειους λουκουμάδες!  Ζουμεροί από μέσα και τραγανοί απ' έξω! Το σχολείο μοσχοβόλησε από μέλι και κανέλα και μικροί μεγάλοι γλείφαμε τα δάχτυλα μας! Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Καίτη Βαμβακούρη, που μας βοήθησε και μοιράστηκε τα μυστικά της μαζί μας!!

Ακούτα Σουλτάνα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, κλάδου ΠΕ03