Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου...  Επικοινωνία...

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου αποφασίσαμε με τη Β γυμνασίου να μελετήσουμε διάφορες πηγές ώστε να μάθουμε για τα βασανιστήρια και τις διώξεις που έχουν υποστεί στο σύνολό τους οι εβραϊκές κοινότητες. 
Αναζητήσαμε το ιστορικό πλαίσιο καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και  ιδεολογικές συνθήκες της εποχής που συντέλεσαν στη εξόντωση τόσων ανθρώπων. 
Παρακολουθήσαμε το βραβευμένο βίντεο, του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων "Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι" στον ομώνυμο Μαθητικό Διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
 


 

Ακούσαμε μαρτυρίες ανθρώπων να διηγούνται τα γεγονότα της εποχής όπως τα έζησαν οι ίδιοι καθώς και τον τρόπο που κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ακόμη, διαβάσαμε το απόσπασμα από τα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας «Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και δανειστήκαμε το ίδιο το βιβλίο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να μελετήσουμε τα γράμματα της Άννας. Τέλος, περιηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα του μουσείου «Άννα Φρανκ» και καταφέραμε να ανακαλύψουμε την κρυψώνα που κρυβόταν η Άννα και η οικογένειά της. Μπορέσαμε από την οθόνη του υπολογιστή μας να δούμε σε 3D την απεικόνιση του σπιτιού, να περπατήσουμε στο δωμάτιο και σχεδόν να αγγίξουμε τα προσωπικά πρέγματα της Άννας. Δείτε το. 

Σιουγγάρη Φωτεινή, Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02.